Snabbfakta Azorerna

Land: Portugal
Språk: Portugisiska
Huvudstad: Ponta Delgada
Antal öar: 9 st
Valuta: Euro
Tidsskillnad: -2 timmar

Boktips från Bokus


Vandra på Azorerna : 30 fina vandringsturer på Azorerna
Till Bokus >>Se Azorerna
Till Bokus >>Azorerna med karta
Till Bokus >>

Vandringar på Azorerna

Azorerna har enorma möjligheter för den som tycker om att vandra och samtidigt uppleva fantastisk natur. Vandringsleder finns lite varstans, men emellanåt får man promenera på vägar stora som små.

Att tänka på när man ger sig ut på vandringarna är att - förutom bra skor och dricksvatten - ha lättare regnkläder med sig då vädret kan slå om snabbt från sol till regn.
Det kan även vara ett tips att skaffa en bok med vandringar innan man beger sig iväg då det finns så mycket att se. Nedan ges några förslag på vandringar på ön São Miguel.

Vandring vid Eldsjön - Lagoa do Fogo

Vandring vid Eldsjön, vandringar på Azorerna
Eldsjön ligger uppe på ett berg på cirka 980 meters höjd över havet. Området kring Eldsjön är idag naturreservat och häckningsplats för många fågelarter. Utsikten från berget är verkligen storslående.
Det finns flera diverse förslag på vandringar i området kring Eldsjön i olika vandringsguider. Man kan välja att vandra upp till Eldsjön från havsnivå eller att köra bil/åka taxi till någon utkikspunkt och bara ströva runt kring sjön. Att vandra upp till Eldsjön är en ganska krävande vandring som stundtals kan bli riktigt strapatsrik då stigningarna kan vara branta och underlaget lerigt och blött av regnvatten.

På vandringar vid Eldsjön kan man få uppleva ett rikt fågelliv med bland annat trutar och diverse flyttfåglar. Växtligheten kring sjön består av olika mossor, gräs och blommor. På berget finns det gott om odlingar, bland annat av vindruvor och majs. Vidare kan man se geotermiska stationer som tillvaratar den vulkaniska aktiviteten som utgör cirka 40% av elförsörjningen på ön. På berget finns ett monument med en propeller där en fransman störtade under 1968. Längs berget finns även många levador som leder vattnet ner från Eldsjön. Det går bra att bada i Eldsjön så man bör packa ner badkläder.

Vandring vid Tvillingsjöarna - Sete Cidades

Vandring vid Tvillingsjöarna, vandringar på Azorerna
Sete Cidades kratern ligger på västra delen av São Miguel och är ett väldigt vackert område med ett flertal vandringsleder att välja mellan.

År 1444, vid det senaste utbrottet bildades de två kratersjöarna, Logoa Azul och Lagoa verde som skiftar i blått och grönt.
Till skillnad från Eldsjön är dessa sjöar inte speciellt badvänliga på grund av växtlighet och gyttjig botten. Det är inte heller möjligt att vandra runt sjöarna på sjönivå men längs strandkanterna finns rastplatser där det är lämpligt att stanna för picknick. Från den större sjön går en tunnel genom berget ner till byn Mosteiros och man kan vandra genom tunneln så länge vattennivån är låg. Då bör man använda sig av ficklampa.

Vid en utkiksplats över sjöarna finns ett övergivet lyxhotell som byggdes under 1980-talet men stängdes då antalet besökare inte riktigt levde upp till förväntingarna. Intill sjöarna finns en liten stad med samma namn, Sete Cidades, här kan man stanna för en fika eller parkera hyrbilen.

Man kan välja mellan att ta lokalbussen eller hyrbil för att ta sig till denna del av ön.

Vandring i Furnasdalen

Vandring i Furnasdalen, vandringar på Azorerna
Furnasdalen ligger på São Miguels östra del och bildades för mer än 750 000 år sedan. Dalen hyser bland annat en vulkansjö och en ort vid namn Furnas.
I Furnas kan man bada i varma källor, smaka på naturligt mineralvatten och prova den inhemska rätten Cozido.

Längs sjön Lagoa das Furnas finns vandringsleder där man bland annat passerar ett privat kapell som byggdes under 1860-talet av en förmögen man som numera ligger begravd i kapellet tillsammans med sin fru. Kapellet är ej öppet för allmänheten men utsidan kan beskådas från nära håll.

Vid den ena sidan av sjön finns det ett område med vulkanisk aktivitet där det finns källor med kokande och bubblande vatten. Här tillagar invånarna maträtten Cuzido i grytor som sänks ner i marken och ångkokas.

I nära anslutning till sjön ligger byn Furnas, i denna by kan man bland annat se fler bubblande källor och besöka Terra Nostra parken som är en botanisk trädgård med ett stort antal vandringsstigar. I parken finns även badbassängen Ungdomens källa där man kan belöna sig med ett dopp efter en lång vandring.

För att ta sig till Furnasdalen kan man åka lokalbuss eller köra hyrbil.

Vandring vid Relva

Vandring vid Relva, vandringar på Azorerna
Relva är ett område längs kusten med bland annat små stenhus. Vandra kan man göra nerför branten på en stig ner till havet.

Detta är ett område med många vackra blomsterarter, vinodlingar och små slingrande stigar där man kan få möte av en av Relvas mercedes, dvs en åsna.

Nere vid havet är det lämpligt att äta en picknick och fylla på vätska, för man får en hög puls när man ska tillbaks upp igen!

Djungelvandring vid Faial da Terra

Vandring vid Faial da Terra, vandringar på Azorerna
Faial da Terra är en liten by på São Miguels sydkust. Här kan man göra en vandring på en led som går genom en djungelliknande miljö uppför en ravin och ned till ett litet vattenfall inne i skogen där man kan bada.
På vägen passeras en övergiven by som kallas Sanguinho vars invånare livnärde sig på apelsinodlingar. När apelsinpesten angrep träden lämnade invånarna byn och många flyttade utomlands. Än idag brukas marken i området till odlingar.