Snabbfakta Azorerna

Land: Portugal
Språk: Portugisiska
Huvudstad: Ponta Delgada
Antal öar: 9 st
Valuta: Euro
Tidsskillnad: -2 timmar

Boktips från Bokus


Se Azorerna
Till Bokus >>Vandra på Azorerna : 30 fina vandringsturer på Azorerna
Till Bokus >>Azorerna : nio öar mitt i Atlanten
Till Bokus >>

Sevärdheter på Azorerna

Naturen är den absolut största sevärdheten på Azorerna. Eftersom öarna har ett behagligt klimat under hela året trivs växter bra här och öarna är väldigt gröna, ofta blandas den gröna färgen med de blå hortensiorna som finns i kilometerlånga rader.

Tvillingsjöarna - Sete Cidades

Tvillingsjöarna, sevärdhet på Azorerna
Utsikten över tvillingsjörna är förmodligen den mest kända och fotograferade sevärdheten på Azorerna.
Den enorma vulkankratern (Sete Cidades) som omger sjöarna bildades så sent som 1444. I kratern ligger de berömda olikfärgade tvillingsjöarna, Lagoa Azul som skiftar i blått och Lagoa Verde som skiftar i grönt. Nere vid sjöarna i kraterns mitt finns en liten by som har samma namn som kratern.

Enligt sägnen fick sjöarna sina namn efter en olycklig kärlekshistoria där en blåögd prinsessa blev förälskad i en grönögd fåraherde. Kungen förbjöd dem att leva tillsammans, men de fick dock tillåtelse att träffas en sista gång. De grät då så mycket att deras tårar bildade dessa sjöar.
Hit tar man sig enklast med lokalbuss eller bil och här finns många vandringsleder.

Viator.com erbjuder ett flertal utflykter till Cete Cidades. Läs mer om Viator.coms utflykter här >>

Eldsjön - Lagoa do Fogo

Eldsjön, sevärdhet på Azorerna
Detta är den renaste och kanske rentav även den vackraste av kratersjöarna på São Miguel. Sjön och området kring Eldsjön är idag naturreservat med vandringsleder.

Kratern bildades vid två olika vulkanutbrott och är mellan 12-20 meter djup och här finns gott om fiskar. Det går bra att bada i sjön även om temperaturen på vattnet inte alltid är så hög. Eldsjön fick sitt namn då den lyste upp hela São Miguel med sitt kraftiga vulkanutbrott på 1500-talet.

Med bil tar man sig enkelt hit, men en vandring i naturreservatet är absolut att rekommendera. Det går även att förboka utflykter via Viator.com här >>

Furnas

Furnasdalen, sevärdhet på Azorerna
Furnasdalen som ligger på São Miguels östra del innehåller bland annat den lilla orten Furnas och sjön Lagoa das Furnas vilken är en vulkansjö. Dalen är en minst sagt minnesvärd upplevelse med sina omgivningar.

Att det råder vulkanisk aktivitet i området går inte att ta miste på då det på flertalet ställen strömmar ånga ur marken och på vissa ställen finns även vattenhål där vattnet bubblar och kokar.

Vid Lagoa das Furnas norra strand finns de flesta varma källorna. Lokalbefolkningen lagar här sin nationalrätt Cozido genom att sänka ner sina grytor i jorden och låter dem koka i ångorna. Flera restauranger i Furnas serverar denna nationalrätt.

Lokalbussarna kör till Furnas, och en rejäl vandring vid sjön är en trevlig upplevelse. Det går även att förboka utflykt via Viator.com här >>

Terra Nostraparken

Terra Nostraparken, sevärdhet på Azorerna
Terra Nostraparken är en vacker botanisk trädgård som ligger i byn Furnas och innehåller mer än 2500 träd och växter.

I parken finns en termalbassäng vars vatten värms av underjordiska källor. Bassängen kallas för "ungdomens källa" då det påstås att man ska bli yngre av att bada här. Vattnet är varmt och gulaktigt då det innehåller mycket järn och svavel.

Ananasplantage

På Azorerna finns det ett flertal ananasplantager.
Under 1700-talet var São Miguel en av världens största exportörer av apelsiner. Men apelsinpesten tog död på träden under 1800-talet och då startade försök att odla ananas istället. Odlingen av ananas på São Miguel sker i växthus och det är oftast tillåtet att besöka dessa växthus för att titta närmare på ananasen.

Den Azoriska ananasen är väldigt söt och saftig och är en smakupplevelse utöver det vanliga. På plantagen kan man lära sig mycket om den komplicerade odlingsprocessen samt provsmaka den förföriska ananaslikören.

Teplantage

Europas enda teplantage finns på Azorernas huvudö São Miguel.
Av de 62 teplantager som fanns i början på 1900-talet återstår idag endast två stycken. Här kan besökarna gå på guidade rundturer och se hur arbetet går till för hand.