Snabbfakta Azorerna

Land: Portugal
Språk: Portugisiska
Huvudstad: Ponta Delgada
Antal öar: 9 st
Valuta: Euro
Tidsskillnad: -2 timmar

Fakta om Azorerna

Azorerna (Açores) är en portugisisk autonom ögrupp som ligger ute i Atlanten, ungefär 150 mil från Lissabon och 390 mil från östkusten i Nordamerika.

Azorerna består av nio stycken öar med en sammanlagd area på 2 355 kvadratkilometer. São Miguel är den största ön och här ligger även huvudorten Ponta Delgada.
Den totala befolkningen uppgår till cirka 238 000 invånare varav Ponta Delgada har cirka 80 000 invånare.

Det var först på 1980-talet som Azorerna blev ett namn på turistkartan. Innan dess var de nio öarna relativt okända och isolerade.
Invånarna livnär sig huvudsakligen på jordbruk, fiske och boskapsskötsel. Men även turism, småindustrier och transporter bidrar till inkomsterna.

Historia

1427 är det årtal då man med säkerhet kan sägas att Azorerna upptäcktes, då togs öarna i besittning av portugiserna. Öarna har sedan dess tillhört Portugal och har starka band med fastlandet, bland annat språkliga, men är sedan 1976 en självstyrande region med eget parlament och egen regering.

Klimat

Fakta om Azorerna
Klimatet på öarna varierar inte så värst mycket mellan årstiderna. Den årliga medeltemperaturen varierar från 16–26 grader. Havets medeltemperatur, som påverkas av Golfströmmen, brukar ligga på mellan 16 och 22 grader. Januari har den lägsta dagsmedeltemperaturen (16°) och augusti har den högsta dagsmedeltemperaturen (26°).
Juni till och med september är den bästa tiden att åka till Azorerna.

Mat

De Azoriska korna (som lär vara fler än invånarna på ön) går ute året om och föds upp på öns gräs, vilket resulterar i gott kött och olika mejeriprodukter, speciellt ost. Bland kötträtterna finns både filéer och stekar, olika typer av grytor och kryddstarka korvar. Men det serveras inte bara grytor, stuvningar och fisk på Azorerna, utan efterhand som turismen ökat har även internationell mat dykt upp, exempelvis kinesisk, mexikansk, italiensk och amerikansk mat.

Med tanke på havets ständiga närhet finns det överallt fisk och skaldjur (musslor, hummer och räkor) på menyn. Dessa håller i regel hög klass och en del restauranger har specialiserat sig på fiskrätter där fisken oftast serveras grillad.
Azorernas lokala specialitet är cracas, det vill säga små blötdjur som lever på klipporna runt ön. Dessa serveras levande.

Ananasen på Azorerna är väldigt söt och saftig, likaså de inhemska bananerna som är lite mindre än vanliga bananer.